Kultur & traditioner
Et udsnit af de kulturelle og traditionelle begivenheder der finder sted i Muharram
Mad- & drikkebod
(Takya / تكيه)
Som led i den gavmildhed profeterne og Imamerne viste under deres levetid, er bespisning en naturlig del af Islam og dermed intensificeres under Ashura og ihukommelsen af profeten Muhammad´s barnebarn; Imam Hussain.
"Værn om de andres værdighed O du, der giver så Gud værner om din værdighed".
- Imam Hussain, Al-Khasais Al-Hussainiya 22
Trods sorgen over tabet af en Imam, bliver sejren over uretfærdighed fejret med uddeling af mad og drikke. Hussain´s sjæl og værdier stadfæstes og holdes i live ved, at ofre for andre i form af sådanne basale resurser.
I Danmark fandt det første offentlige bespisningsevent under navnet "Zufrat Ruqaya" arrangeret af unge fra Imam al-Sadiq Center, og dermed førte de den kendte irakiske tradition i hjertet af Københavns Rådhusplads.
Drikkevandsbod
(Sabil/ سبيل)
Adskillige modstandere af Imam Hussain´s kald til retfærdighed brugte uetiske og ufine metoder til at undertrykke hans stemme. Nogle af disse metoder var, at skabe tvivl om Imamen´s intention og hensigt med opstanden mod Yazid. Rygterne promoverede blandt andet at Hussain skulle være interesset i Kalifatet og ønsket om at herske over den muslimske verden. Slaget ved Karbala viste dog endnu et grimt ansigt af regimet i Damaskus, hvor vandet blev brugt som våben i at tørste Imam Hussain´s lejr.
Afvisningen af vand til Imam Hussain blev forvandlet til en symbolsk kamp mod ondskab. Dette udleves og huskes ved, at der uddeles vand og te til alle og enhver, uanset baggrund eller ståsted, via vandboder der kaldes "Sabil".
Under hele Muharram perioden deles der vand og drikkelse ud for, at huske Imam Hussain og vandet, der blev brugt umenneskeligt som våben for at overvinde ham og hans familie.


Gæstebod/ gæstehus
(Mudhif / مضيف)
Ordet "mudhif" har rod i navneordet og substantivet "dhaif" eller gæst. Stedet hvor man byder en gæst velkommen og plejer gæsten er en "mudhif".
"Det er vigtigt, at giveren, der deler af sin rigdom, opsøger Guds tilfredstillelse ved at undlade, at byrde modtageren med at tælle givelsen efter, for så mister man belønningen af Skaberen".
- Imam Hussain, Al-Khasais Al-Hussainiya 22
En "Mudhif" er en af disse former for donationer, hvor doneren ofte stiller egen hus eller ejendom til rådighed som gæstehus til Imam Hussains besøgende under Ashura perioden og Arbaeen. Dette hjælper nogenlunde med at lempe trykket på betalte opholdssteder som hoteller og lejede ejendomme, samt skabe en større konkurrence om hvem der giver mest og søger Guds tilfredstillelse og opnå Imamens glæde i at ofre.
Bryllups visualisering
(Zafat Al-Qasim/ زفة القاسم)
Det kan variere fra land til andet i forhold til hvordan Ashura visualiseringer opsættes og udføres.
I Danmark har foreninger såsom Imam al-Sadiq Center igangsat en årlig afholdelsen af et traditionelt optog der minder om de i Irak. Optoget visualiserer blandt andet, ved brug af en skuespiller, til at iklæde sig som Imam Hassan´s søn; (al-) Qasim, der blev martyr ved Karbala.
Den unge mand der skulle karaktisere Qasim bliver iklædt hvidt tøj med grøn turban fulgt af en flerfarverig lysopsætning der indikerer bryllupsforberedelse.
Denne "Qasim" omringes lydmæssigt af trommeslagere og hornblæsere, for at vise de blandede følelser af bryllup og krig der gjorde sig gældende under Qasim´s situation.
Derudover vil man kunne se et eller flere pyntede heste og eventuelt kvinder der går iklædt som Qasim´s familie.




Te uddeling
(Chai Abu-Ali / جاي ابو علي)
Københavns Nordvest kvarter har i de seneste år været vidne til en årlig Ashura begivenhed der finder sted i gadehjørner, hvor der bliver budt på vand og irakisk te.
"Værn om de andres værdighed O du, der giver så Gud værner om din værdighed".
- Imam Hussain, Al-Khasais Al-Hussainiya 22
Det kendte al-Hulo familie der oprindeligt er fra byen Basra i Irak havde et ønske om at efterleve denne tradition fra hjemlandet, og dermed var dette startskuddet på denne samling af irakiske danskere og denne hyggelige bod.
Målet med bodet var at skabe et socialt samlepunkt og en dialogbod for videreformidling af Imam Hussein´s budskab om næstekærlighed og gavmildhed, samt mindes traditionerne og historierne der gengives om fortidens Ashura samlende begivenheder, der nu gentages overalt i verden hvor der er tilhængere af profetens husstand.